Ki rendelkezhet adója 1%-áról?

Az 1%-ról az előző évben adózott jövedelemmel rendelkező magányszemélyek rendelkezhetnek.

Rendelkezhet az 1%-ról, aki nyugdíj mellett dolgozik?

Természetesen igen, hiszen a NAV számára ez teljesen független adóköteles jövedelemnek minősül.

Mi az a minimum jövedelemszint, amitől rendelkezhet az1%-áról?

Minimum szint nincs! Sőt, mindenkit bíztatunk, akinek jogában áll rendelkeznie az 1%-áról, hogy tegye meg, hiszen tudjuk: Sok kicsi sokra megy!

Miért rendelkezzen az 1%-áról?

Mert ez egy lehetőség mindenki számára, mellyel nagyon nagyban segítheti a civilszervezetek munkáját. Ráadásul úgy támogathat egy jó ügyet, hogy nem kerül semmi pénzbe, és szinte semmi időbe. Ne hagyja veszni ezt a lehetőséget, mert, ha nem rendelkezik az 1%-áról, akkor az visszaszáll az államra. Ez az összeg évente nagyjából 12 milliárd forintot jelent.

Mennyi ideig tart az 1%-ról rendelkezni?

A nyilatkozat kitöltése és elküldése elektronikus úton, megfelelő internetkapcsolat mellett csupán pár percet vesz igénybe. Postai úton annyi idő, mint egy átlag levél feladása.

Hogyan lehet rendelkezni az adó 1%-ról?

Az 1% felajánlása többféle képen is megtörténhet. Ez azon múlik, hogy ki készíti el az adóbevallást. Eszerint lehet:

Akinek a NAV készíti el az adóbevallását, az 2017. május 22-ig ügyfélkapun keresztül a NAV ESZJA oldalán keresztül rendelkezhet. Akinek nincs ügyfélkapuja, az a16EGYSZA nyomtatvány kitöltésével rendelkezhet az 1%-ról, ha a kitöltött nyilatkozatot postai úton eljuttatja az illetékes NAV ügyfélszolgálatra 2017. május 22-ig. Illetve a NAV által készített bevallásjavaslat online javításakor is lehet rendelkezni, ennek a határideje szintén 2017. május 22.

Akinek a munkáltatója készíti az adóbevallását az a 16EGYSZA nyomtatvány kitöltésével rendelkezhet az 1%-ról, melyet adószámmal ellátott lezárt borítékban 2017. május 10-ig adhat át munkáltatójának. Illetve 2017. május 22-ig papír alapon vagy ügyfélkapun keresztül van lehetőség eljuttatni a területileg illetékes NAV ügyfélszolgálatra.

Aki egyéni vállalkozó, az vagy a 2017. február 27-ig leadott adóbevallás 16EGYSZA nyilatkozatában rendelkezhetett az 1%-ról, vagy ha ezt nem tette meg, akkor ügyfélkapun keresztül vagy postai úton 2017. május 22-ig eljuttathatja a nyilatkozatot a területileg illetékes NAV ügyfélszolgálatra.

Aki saját maga készíti el az adóbevallását az a 2016-os SZJA bevallás részét képező 16EGYSZA nevű nyomtatványon keresztül rendelkezhet, melyet elektornikus vagy postai úton 2017. május 22-ig juttathat el a területileg illetékes NAV ügyfélszolgálatra.

Kinek nem készíti el a NAV az adóbevallását?

Az egyéni vállalkozóknak és őstermelőknek a NAV nem biztosítja az adóbevallás kitöltésének lehetőségét. Ezen felül azoknak a magánszemélyeknek sem ad lehetőséget, akik ÁFA köteles jövedelemmel rendelkeznek.

Milyen jövedelmeket kell beírni a bevallásba, amelyekről a NAV nem tud?

Minden magánszemélyek közti pénzmozgásból származó jövedelmet fel kell tüntetni, ide tartozik az ingó és ingatlan tulajdon eladása is. A külföldön is dolgozó, de Magyarországon adózóknak külön fel kell tüntetni a kinti jövedelmüket az adóbevallásukban.

Meddig lehet rendelkezni az 1%-ról?

2017-ben május 22 az erre kijelölt határidő. Általában május 20-ára szokták tenni, de amennyiben az hétvégére esik, a következő hét hétfőjét jelölik meg leadási határidőnek.

Mit tegyek, ha már beadtam az adóbevallásom, de nem rendelkeztem az 1%-omról?

2017. május 22-ig van lehetőség a 16EGYSZA nyilatkozat eljutatására elektronikus vagy postai úton a területi NAV ügyfélszolgálatra, akár a bevallástól függetlenül is.

Meg lehet-e osztani az 1%-ot több szervezet között?

Sajnos nem. Ugyan meg lehet jelölni több szervezetet, de akkor a NAV érvénytelennek tekinti a nyilatkozatot és olyan, mintha nem rendelkeztünk volna.

Mikor jut el a szervezetekhez az 1%?

A NAV általában szeptemberben teszi közzé a várható felajánlásokról szóló táblázatot. A felajánlásokból származó összeg általában októberben kerül kiutalásra.

Honnan lehet tudni, hogy mire fordították az 1%-omat?

Ennek legegyszerűbb módja, hogy a nyilatkozat beadásakor megadja Az e-mail vagy postai címét, hogy a civil szervezet a későbbiekben értesítést küldhessen. Amennyiben ezt nem teszi meg, úgy a civilszervezet nem fog tudni Önnek tájékoztatót küldeni, mivel a NAV személyes adatokat nem szolgáltathat ki. Ezen felül a szervezetek honlapján, illetve közösségi portál felületein gyakran nyomon lehet követni a felajánlások felhasználását.

Van lehetőség, hogy csak a civil 1%-ról rendelkezzek?

Természetesen van, ez esetben, a nyilatkozatban csak azt a részt kell kitölteni.

Miért az OPÁL Tehetséggondozó Alapítványnak ajánljam az 1%-om?

Mert Alapítványunk rendkívül elkötelezett a jövő generációjának támogatása iránt. Több oldalról is megpróbáljuk megközelíteni a gyermekeket. A felajánlásokból származó összeget teljes egészében a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, tehetséges gyermekek oktatására és táboroztatására fordítjuk!

Köszönjük, hogy bizalmat szavazott nekünk és felajánlásával segített valóra váltani egy gyermek álmát!